Medzinárodný seminár poľovníckych trubačov vyvrcholí spoločným koncertom

06.04.2013 Prešov

Prešov 6. apríla (TASR) - Tretí ročník Medzinárodného seminára poľovníckych trubačov prilákal v týchto dňoch do Prešova desiatky pedagógov, študentov lesníckych škôl, ako aj profesionálnych lesníkov z Čiech a Slovenska. Trojdňové podujatie, ktoré odštartovalo v piatok (5. 4.), vyvrcholí v nedeľu (7. 4.) v centre mesta koncertom loveckej hudby.
"Sme školské zariadenie, ktoré sa okrem iného zaoberá aj udržiavaním a propagáciou poľovníckych tradícií. Patria k nim napríklad poľovnícke signály, no i tradičná hra na lesný roh či lesnicu," informoval TASR Miroslav Fuchs, riaditeľ Strednej odbornej školy lesníckej, ktorá je spoluorganizátorom odborného seminára.
Súčasťou programu sú prednášky s tematikou poľovníckej hudby. Okrem žiakov stredných a vysokých lesníckych škôl sú tu prítomní aj trubači z radov profesionálnych lesníkov. Počas podobných medzinárodných seminárov si vymieňajú nadobudnuté skúsenosti a učia sa hrať nové skladby.
Podujatie však nemá iba edukačný charakter. "Počas dnešného dňa sme si pripomenuli významného rodáka zo Solivaru Jozefa Selementa, ktorý bol zakladateľom loveckej hudby v bývalom Československu. V priestoroch vestibulu našej školy sme mu dnes odhalili pamätnú tabuľu," priblížil Fuchs.
Tóny lesného rohu a lesnice znejú často na rôznych poľovníckych akciách či výstavách trofejí. V nedeľu predpoludním rozozvučia počas medzinárodného koncertu loveckej hudby aj Námestie legionárov pred budovou Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Na akcii vystúpi vyše 70 trubačov z Čiech a Slovenska.
 

Vyberte región